דפים

יום שלישי, 14 בספטמבר 2010

מזגנים - תחזוקת מזגן

תחזוקת מזגן


חודשי יולי – אוגוסט, הם ללא שום צל של ספק החודשים הכי חמים של השנה. קשה אפילו לדמיין איך ניתן לעבור בשלום את התקופה הזאת מבלי המצאות של מזגן בתוך הבית שקצת יצנן לנו את האווירה, וייתן לנו מפלט מהשרב הכבד ששורר בחוץ. אז סוף כל סוף ובשעה טובה רכשנו לעצמנו מזגן לבית שאמור לענות על הצרכים שלנו, שילמנו לטכנאי מזגנים בכדי שיתקין אותו עבורנו... ומה עושים עכשיו? צריך לשמור על המזגן ולהקפיד לתחזק אותו בצורה נכונה כדי שגם יאריך לנו ימים, וגם יוכל לשרת אותנו נאמנה – אם זה בקיץ לקירור, ובחורף לחימום. הנה כמה טיפים שאספנו ממיטב מומחי המזגנים בארץ, שילמדו אותנו איך לשמור על מערכת המיזוג שלנו בצורה נבונה כדי שנפיק ממנה את המקסימום.

הטיפ הראשון, והחשוב ביותר הוא ניקוי תדיר של מסנני מיזוג האוויר. תפקידם של המסננים (או הפילטרים) הוא למנוע מחלקיקים לא רצויים ולכלוך להיכנס למערכת מיזוג האוויר. מסננים מלוכלכים מפחיתים באופן מוכח את ביצועי המזגן, ולכן חשוב מאד לנקות אותם לפחות אחת לחצי שנה. אם לא תדאגו לעשות זאת אחת לכמה זמן, רוב הסיכויים שגם המזגן שלכם לא יקרר כמו שצריך, וגם יצרוך לכם יותר חשמל וזה חבל - גם אתם לא מקבלים מהמזגן את התפוקה שלה אתם מצפים, וגם משלמים על כך יותר כסף... איך מתבצע ניקוי של מסננים? מאד פשוט! אתרו את המסנן, הוציאו אותו מהמזגן, ועכשיו או שמומלץ להשרות אותו במים עם סבון ומרכך כביסה בערך לשעה, או שגם אפשר פשוט להכניס אותו למדיח הכלים, ולשטוף אותו. כשמוציאים את המסנן מומלץ גם לעשות בדיקה וניקוי של המזגן עצמו – כלומר לנקות את המכשיר ואת הפתחים שלו מאבק, ולבדוק שאין אי אלו חבלות או שברים חשודים. סיימתם לנקות את המסנן? עכשיו הקפידו לייבש אותו היטב, והרכיבו אותו בחזרה – תיווכחו לגלות שעכשיו המזגן מקרר הרבה יותר טוב!

הקפידו לוודא שסביבת המזגן פנויה מחפצים המפריעים לזרימה חופשית של האוויר. בד"כ כשמדובר במזגן עילי, זה פחות קריטי. אם מדובר במזגן רצפתי – ודאו שאין רהיטים או אלמנטים בקרבת המזגן ואם כן – השתדלו לפנות אותם. כל אלו מבטיחים סירקולציה תקינה של האוויר, גם גורמים למזגן פחות "להתאמץ", וגם יגרמו לו לבצע את פעולת הקירור בצורה שהיא הרבה יותר טובה.

לרבים מאיתנו יש סוג של "מחלה" (אם אפשר לקרוא לזה כך...) לשחק עם הטמפרטורה של המזגן... מה זה אומר? בקיץ נוהגים להפעיל את המזגן על טמפרטורה מאד מאד נמוכה כדי שיקרר יותר טוב, ובחורף על טמפרטורה מאד גבוהה כדי שיחמם יותר טוב. בניגוד לאמונה הרווחת, התנהגות שכזאת גם לא ממש מומלצת וגם לא ממש חיונית. אין צורך להגיע עם המזגן למצב של קיפאון (או חימום יתר לסירוגין) – זה לא אומר שהמזגן יפעל בהכרח יותר טוב. רוב מומחי המזגנים, ממליצים לשמור על טמפרטורה שנעה בין 21 – 25 מעלות בעת הפעלת המזגן – זוהי גם הטמפרטורה האופטימאלית (בין אם מדובר בחורף ובין אם מדובר בקיץ), וגם תיווכחו לראות שהפעלת המזגן באופן תדיר על טמפרטורה שכזו לאורך זמן, גם חוסכת לכם בצריכת החשמל וגם חוסכת לכם בכסף בשורה התחתונה.

עוד דבר שמומלץ לבדוק במזגן זה את כל הנושא של גז המזגנים. כידוע כל מזגן עובד על גז מזגנים – אותו נוזל קירור בשם "פיראון" שאחראי על פעולת הקירור במערכת. אם המזגן פתאום אינו מקרר כמו שצריך, למרות שאנחנו מפעילים אותו על טמפרטורה נמוכה, פירוש הדבר שכנראה חסר בו גז ושצריך לבצע בו מילוי גז מזגנים. פעולת מילוי הגז, היא פעולה פשוטה ולא יקרה, שכמעט כל טכנאי מזגנים פשוט היום יכול לבצע. היא גם לא דורשת הרבה זמן – פשוט הטכנאי מגיע, בודק בעזרת מיכשור מיוחד את לחץ הגז במערכת, ובמידה ואכן חסר גז, פשוט מוסיף עוד קצת גז, עד למידה הרצויה.

מעבר לכך, כמובן שרצוי לבדוק ולהיות ערים, בכלל להתנהגות הכללית של המזגן ולמצב הכללי שלו – אם הרעש שהוא פולט סביר והוא לא מרעיש יתר על המידה, אם ישנם אילו שהם צינורות או חיווט שנראים לכם חשודים או לא במקום. הבעיות של המזגן לא מסתכמות רק בכך שהוא אינו מקרר כמו שצריך, ולכן חשוב לעשות לו בדיקה כללית אחת לכמה זמן. על כל פנים אם משהו במערכת נראה לכם חשוד ולא תקני – מומלץ להזמין מומחה לתיקון מזגנים שיבוא לבדוק, לאתר את התקלה במידה ואכן יש כזאת, וכמובן לטפל בה.

תגובה 1:

  1. שלי מרמת-השרון10 בדצמבר 2010 בשעה 2:01

    טיפים חשובים - אם כי לי באופן אישי הם כבר ידועים. מה שכן - ציינת דבר חשוב לגבי ההתעסקות עם הטמפרטורה של המזגן. לאנשים פה בארץ (ואני רואה את זה כל יום אצלי במשרד וגם בבתים אצל אנשים אחרים) יש לאנשים את המחלה להוריד את הטמפ' למצב קיפאון (אם היו יכולים לשים על מינוס - היו עושים גם את זה) - וזה בפירוש מזיק למזגן, וגם צורך המון חשמל. אצלי בבית - אני לא מורידה את הטמפ' (אפילו בימים הכי חמים) מעבר ל - 22 או 20 מעלות, ותודה לאל, אין לי בחשמל בעיות של קיפאון, נזילות מים ושאר בעיות שאני רואה אצל אחרים. גם מצב החשבון חשמל שלי יחסית לאחרים - בסדר גמור!

    השבמחק